Anima Vonósnégyes
 
 

Vendégkönyv

Írjon új bejegyzést!

Az Ön neve:

Az Ön e-mail címe:

( nyilvánosan nem lesz látható )

Hozzászólás:

Ellenőrző kód:
Ellenőrző kód
Másikat kérek!

Írja be az ellenőrző kódot:

Géresi Emese

2018.07.12. 09:20

Kedves Ágoston,

ezúton szeretnénk megköszönni Önnek és a zenekar többi tagjának, hogy csodálatosan indult az esküvőnk. Bár sajnos én a menyasszony nem sokat hallottam, de a Lady Gaga és a Pachelbel csodaszép volt. A násznép el volt önöktől ragadtatva :) nagyon hálásak vagyunk és köszönjük. Kívánunk nagyon sok sikert önöknek

Szép napot: Emese és György

Benkőné Ica

2016.01.28. 19:02

Kedves Csaba!Ne csodálkozz, ne csodálkozzatok, hogy a közönség másodpercekig nem ocsudott a játékotok hallatán. Ez nem az a csönd volt, hogy nem tudták hány tételes a mű, ez az a csönd volt, hogy teljesen belemerültek a muzsika hallgatásába!!! Igen, fantasztikus est volt!!!Az az összhang, az a hangszín, az a technikai tudás, az a műről kialakított közös együttgondolkodás ami a produkció magas színvonalát jellemezte. ..

Ha lehet ilyet leírni, azok vesztettek, akik nem hallották ezt a koncertet. Miért nem léptet fel benneteket a Filharmónia vagy a Szimf.zkr. valamelyik bérletes sorozatában? (Nem vagyok naiv, tudnék rá válaszolni, de ettől még az igényem megmarad!)

Az az éteri hang, a Schumann 2.tételének befejezéseként az az "elhalás" az felejthetetlen. Nagyon előnyére vált az együttesnek a csellista csere! Ez a fickó támasz, együtt gondolkodó, gyönyörű hangja van, nagyon szép legátója és dallamvezetése, tökéletesen egyenrangú mindegyikőtökkel, teljes az összhang és az érett felfogás. Ehhez külön gratulálok, mert pl. volt 2 ember a koncert után, akikkel összefutottam és mindegyik a csellista dicséretével kezdte, mint új jelenség a játékotokban.Maximálisan el vagyok ájulva és szimpla a szöveg, ha csak azt mondtam volna, hogy gratulálok MINDANNYIOTOKNAK! Remek muzsikusok vagytok!

Mégegyszer. A közönség soraiban nem tudom mennyi volt a zenész, a hozzáértő, de, hogy egy szép est élményével tértek haza az egészen biztos.Spontán ennyit tudok most mondani! További sikereket kívánok!Szeretettel:

Ica

Kerekné Icu

2016.01.23. 11:46

Csodálatos koncertet adtak Nekünk a hatvani Grassalkovich kastélyban. Teljesen a ház lakóinak éreztük magunkat a gyönyörű zene és a kevés létszám miatt. Utóbbit nagyon sajnálom. Kórusban éneklőként én is tapasztaltam már a kevés nézettséget, főként külföldön. Ilyenkor a saját kedvteléséért, gyönyörködéséért is játszik /énekel/az ember.Tetszett a darabok választása is. Még egyszer nagyon köszönjük. Tisztelettel: Kerekné Icu

Roszkopf Tamás

2015.06.02. 21:39

Kedves Uraim,

Mégegyszer köszönjük a muzsikálást, mindenkinek óriási élmény volt.

Üdvözlettel, Roszkopf Gyöngyi és Tamás

Soós Gábor

2015.05.25. 10:42

Ugyanez a kritika magyarul:

Lélekmelengető és hajlékony

C M Buttgereit és az Anima vonósnégyes Rheinfeldenben. A magyar Anima vonósnégyes négy muzsikusának mindegyike a Miskolci Szimfonikusok tagja, egy Freiburg am Breisgau nagyságú városé hazájuk északi részén. Az1972-ben született Soós Gábor, Vitányi Csaba (hegedűk) valamint Krjanik Ágoston (Brácsa) alapító tagokhoz (2000) a hét évvel fiatalabb csellista, Stoll Péter egy évvel ezelőtt társult. Amit ők négyen vasárnap este a Sankt Josef [templom] gyülekezeti termében nyújtottak, az különleges élmény volt. Beigazolták azt, amit nevük hordoz, s lelket melengetően muzsikáltak.

Rögvest, Beethoven c-moll, op. 18, Nr. 4-es (1799-1800) vonósnégyesének elejétől feltűnt hajlékony, melegszívű játékuk. Míg manapság számos ifjú zenész cégére a hangoskodó technikázás, ez e kvártettnél éppen hogy a halk hangok kultúrájának élvezete. Minimális vonómozdulatok, fokozatokban gazdag akcentusok és egymásra rezzenő dialogizálás összeolvadt játékuk forrása. Még a harmadik tételben is, egy sok ellentéthangsúlyokat hozó Menüettben is tökéletes egyensúly volt tapasztalható. Vonókezelésük még a gyors zárótételben is a tökéletesen összehangolt volt.
R. Schumann op. 42-es Esz-dúr zongoraötösénél (1842) a csoporthoz C M Buttgereit társult. Évek óta oktat a rheinfeldeni zeneiskolában és e régióban hangversenyezik. A kvártett érzékeny hangkultúrájához kiválóan illeszkedett, mellyel már két éve játszik együtt. Hallható volt, miként folyamlik két zenei nyelvezet egybe. Egy csodálatosan összehangolt játék a rubátókban is. A lassú második tétel, melynek témája ütemenként szünettel tagolt ABA formájú. A középső (B) résznél az egyik hangszeren hangzó téma a másik hangszer sodró hangáradatába ágyazódik. Összjátékuk a harmadik, ismét eléggé gyors Scherzo tételben, miként az Allabrévében lévő zárótételben is, a gyakori - de tervszerűséget mutató - tempóingadozások ellenére, kiváló.
Kifogástalan intonáció, játéköröm
A szünet utáni Verdi-vonósnégyesét (e-moll, 1873) hallhattuk. E mű a mester kevés hangszeres műveinek egyike. Barátok közötti beszélgetésként hat, ahol mindenkinek mondanivalója van - s ilymód történt az Anima vonósnégyesnél is. Az első és negyedik tételt második hegedű szólóban indítja. A második - dajkálóan háromnegyedes - tétel kiadós. Zenei tartalma elégikus, hirtelen felpezsdülésekkel tarkítva. A gyors oktávpasszázsokat a csellista és a brácsás kifogástalan intonációval szólaltatta meg.

A gyorsabb háromnegyedes ütemben lévő harmadik tételnek van egy érdekes középrésze, ahol a csellista énekszerű melódiát hoz áradó hangon mialatt a többiek pizzicatóban kísérnek. A negyedik tétel sok gyorsan váltakozó akkorddal teli, s az Anima vonósnégyes e helyütt is játékörömöt sugározva kifogástalanul intonált. A termet megtöltő lelkesült hallgatóközönség ráadásért tapsolt - s ez sem egy hatásvadász darab, hanem egy egyszerű Bartók gyermekdal volt - vonósnégyes átiratban.


Soós Gábor

2015.05.25. 10:39

Az alábbi kritika jelent meg a 2015.05.17-i Rheinfeldeni koncertünkkel kapcsolatban a Badische Zeitungban :

Beseelt und geschmeidig

Carl-Martin Buttgereit und das Anima Quartett in Rheinfelden.


Die vier Musiker des ungarischen Anima Streichquartetts sind alle führende Mitglieder des Sinfonieorchesters von Miskolc, einer Stadt mit der Größe Freiburgs im nördlichen Teil des Landes. Die 1972 geborenen Gábor Soós, Csaba Vitányi (Violinen) und Agoston Krajnik (Viola) waren 2000 Gründungsmitglieder; der sieben Jahre jüngere Cellist Péter Stoll kam vor einem Jahr hinzu. Was diese Vier am Sonntagabend im Gemeindesaal St. Josef boten, war ein Erlebnis besonderer Art. Sie lösten in der Tat ein, was ihr Name besagt, spielten wahrhaft beseelt.
Gleich zu Beginn des Streichquartetts c-moll op. 18, Nr. 4 (1799-1800) von Ludwig van Beethoven fiel das geschmeidige, warmherzige Spiel auf. Geht es bei vielen jungen Musikern heute um "energisches Zupacken", war bei Anima die Kultur der leisen Töne zu genießen. Minimale Bogenbewegungen, differenzierte Akzente, einfühlsames Dialogisieren ergaben ein Spiel wie aus einem Guss. Selbst im dritten Satz, einem Menuett mit vielen Querakzenten, war ein perfektes Gleichgewicht zu vernehmen. Auch im schnellen Finalsatz waren ihre raschen Bogenbewegungen bestens aufeinander abgestimmt.
Mit dem Klavierquintett Es-Dur, op. 44 (1842) von Robert Schumann stieß Pianist Carl-Martin Buttgereit zur Gruppe. Seit Jahren unterrichtet er in der Rheinfelder Musikschule und konzertiert in der Region. Bestens fügte er sich in die sensible Streichkultur des Ensembles ein, zu dem er seit zwei Jahren gehört. Man konnte hören, wie die zwei musikalischen Sprachen zu einer zusammenflossen. Ein wunderbar aufeinander abgestimmtes Spiel, einschließlich häufiger Rubati. Der langsame zweite Satz, dessen Thema in jedem Takt Pausen aufwies, hatte eine A-B-A-Form; beim B-Teil wurde das Thema in einem Instrument durch fließende Bewegungen der anderen Instrumente untermauert. Der dritte Satz, Scherzo war wieder recht schnell, wie der Finalsatz im Allabreve, aber das Zusammenspiel war trotz häufiger gewollter Temposchwankungen immer perfekt.
Tadellose Intonation und Spielfreude

Nach der Pause erklang das Streichquartett e-moll (1873) von Giuseppe Verdi. Dieses Quartett gehört zu den wenigen Instrumentalwerken des Meisters. Es wirkt wie ein Gespräch unter Freunden, wo jeder etwas zu sagen hat - auch beim Anima Streichquartett. Den ersten und den vierten Satz beginnt die zweite Violine ganz alleine. Der zweite Satz in einem wiegenden Dreivierteltakt ist umfangreich. Der musikalische Gehalt ist elegisch, aber plötzlich braust es für kurze Zeit auf. Schnelle Läufe in Oktaven vollführten Bratscher und Cellist mit tadelloser Intonation. Der dritte Satz in einem schnellen Dreiertakt hat einen interessanten Mittelteil, wo der Cellist eine gesangliche Melodie mit vollem Ton spielt und die anderen mit gezupften Pizzicati begleiten. Der vierte Satz weist viele schnell wechselnde Akkorde auf; auch hier glänzte das Anima Streichquartett mit tadelloser Intonation und Spielfreude. Die begeisterten Zuhörer im vollen Saal erklatschten eine Zugabe - auch das nichts Effekthascherisches, sondern ein schlichtes Kinderlied von Béla Bartók arrangiert.

Lévai Tiborné

2014.10.26. 19:00

A tegnap esti hatvani koncerten egy csodálatosan felejthetetlen estét szereztek nekem. KÖSZÖNÖM!

réka

2014.10.26. 09:38

Gratulálok és sok sikert kíván:réka

Soós Gábor

2013.05.23. 08:02

Köszönjük szépen a gratulációkat!A díjnál is sokkal többet ér nekünk,hogy koncertjeinkkel örömet okozunk!Folytatjuk!:)

dr. Bay László

2013.05.21. 23:38

Szívből gratulálok mind a magam, mind a feleségem nevében a Reményi Ede Díjhoz!
Az elismerésem nem csak a Vonósnégyesnek, mint önálló művészeti csoportnak szól; a hangversenyek alkalmával az ott szerzett élményekhez a Zenekar tagjaiként Önök is hozzájárulnak, amit ezúton is köszönünk!
További szép sikereket kívánunk!
Bay család

Benkő Ica

2013.05.14. 14:19

A magasszínvonalú koncertek ismeretében szívből gratulálunk a Reményi Ede Díj elnyeréséhez.Örülünk a szakmai kitüntetésnek és további sikereket kívánunk baráti üdvözlettel: Benkő Ica, Csőry Ági.

Éva Csapó - Konzertsängerin

2013.05.06. 19:37

A vilàghires Végh-Quartett utodjaként làtlak benneteket.

Dr.Oláh Géza

2013.05.05. 20:09

Azt ciripelik a madarak,hogy esetleg "liszt-díj" is
lehet az elismerés.Én szorítok Nektek.Nem vagyok bennfentes,de közel ülök a javaslatot előterjesztőkhöz.Még nem ittam előre a medve..stb.

Benkő Ica

2013.02.27. 15:37

A tegnapi koncert felejthetetlen! /2013.O2.26.Bartók terem/ Éteri tisztaságú hangszín, tökéletes összhang, kifogástalan stílusérzék és mindenekelőtt teljes lelki odaadás mindezek együtt egy remek zenei est jellemzői, amin ek részesei lehettünk a koncerten. A rádadás szám /Csajkovszkij mű-részlet/ olyan könnyeden szólt, mint egy fuvallat.
Köszönjük és további sokeres fellépést kívánunk az együttesnek: Benkő Ica és Csőry Ági

Benkő Ica

2013.01.15. 22:08

Kedves Csaba! Kedves Anima együttes!

Nagyszerű élményben volt részünk tegnap este!!!Kitűnő előadásban
hallhattuk a műveket. A Brahms mű ugyan nem áll hozzám közel, igen
nehéz és rendkívüli összpontosítást igényelhetett a mű, amely végig
folyamként áradt füleinkbe. Érett volt e koncert minden darabja,
legalábbis mi így hallottuk.
Teljes az összhang köztetek, igazi " kamarázást" hallottunk, precíz
és egyben oldott együttmuzsikálás volt mindvégig. A szívetek is
egyszerre dobban!!!

Gratulálok, gratulálunk! Sok fellépési lehetőséget kívánunk! Várjuk az
értesítést a következő programotokról!

Boldog újévet kívánok szeretettel:
Benkő Ica

Dr.Oláh Géza

2012.07.12. 17:46

Már több világhírű vonósnégyestől hallottam a Dvorzak "Néger" quartettjét,de az Anima előadásában volt a legnagyobb élmény.Köszönöm.
2012 nyarának legmegkapóbb zenei élvezete volt.

Sóskuti Zoltán és Dr. Kovács Zsófia

2011.03.11. 14:13

Csodálatos születésnapi ajándékot adhattam Feleségemnek Általatok! Köszönjük!
Négy egészen különböző személyiség, mégis csodás összhang, gyönyörű egység!
Pontos érkezés, közvetlenség, szenvedélyes játék, alázat, jókedv, harmónia - ezek jutnak rólatok eszünkbe.

Pusztai Tamás

2011.01.31. 21:50

Varázslatos művészeti, zenei koncerttel lepte meg múzeumi nagyközönségünket a miskolci „Anima Vonósnégyes”, amelyet 2011. Január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából a miskolci Herman Ottó Múzeum Képtárában, igazán impozáns környezetben mutatott beFelejthetetlen élmény volt a koncert minden résztvevő számára, közönségünk nevében köszönjük az „Anima Vonósnégyesnek” a színvonalas művészeti produkciót!

Ph.D.Pusztai Tamás megyei múzeumigazgató

zsém

2010.12.13. 20:04

Nagyon tetszett a szülinapi koncertetek.GRATULÁLOK!!!!További sikereket és 20.,30.40....jubileumot kívánok az Animának!Szeretettel:zsém

Dr.Benkő Csabáné

2010.12.10. 15:47

A 2010.dec.07-i Tiszáninnen Ref.Egyh.Székházban tartott Születésnapi koncertről alkotott véleményünket közöljük.Mindannyiunkat lenyűgözött a lemezfelvételre is alkalmas művészi szinvonalú koncert. Gratulálunk!
"...Ez jó mulatság, férfimunka volt..."
Benkő Ica és Csőry Ági

Anima Vonósnégyes

2010.12.02. 19:29

Indul a vendégkönyv! Írja meg véleményét, ossza meg velünk gondolatait, javaslatait koncertjeinkkel, honlapunkkal kapcsolatban!

 
 

Készítette: Nagy Albert | © Anima Vonósnégyes 2010 - Minden jog fenntartva | Adatvédelem